Historie Putten
Activiteiten
Wist u dat?
Flora en fauna
Bedreigingen
Home » Featured, Historie Oude Hoge Eind

Geschiedenis Het Hooge Eind

Door op 2 augustus, 2009 – 2:40 pm4 Reacties

De boerderij “Het Hooge Eind” heette altijd al zo, zeker is dat de boerderij er al ruim voor 1772 moet zijn gebouwd. Maar ook werd hij wel “Groot Hooge Eind” genoemd, ter onderscheiding van een boerderij iets verderop die eerst “Klein Hooge Eind “ werd genoemd (1772) en later het hooge Huis 1. De zandweg langs de boerderij heette De Lange Voor, en kwam uit op de Voorthuizerstraat. Het hele gebied rondom de twee boerderijen tot aan de voorhuizenstraat was deel van het erf.

“Het Hooge Huis 1”

“Hooge Huis”

Zelfs in 1970 was de oudste boerderij op het Hoge Eind nog in bijna geheel oorspronkelijke staat. Achter het huis tegen de achtermuur naast de grote deel deuren stond een oude tuinbank. Daar kon je opa en oma (nog in traditionele klederdracht vaak zien zitten in het middagzonnetje. De deel was nog geheel intact, links een paardenstal en wat varkenshokken en rechts een ruwstaal over de hele lengte, voor het vee.

Aan twee zijden links en rechts een hilt. De zolder was over de gehele lengte afgedekt met balkenslieten (ronde boomstammen) op 3 stuks oude gebinten.

De deel liep sterk hellend naar omhoog naar het voorhuis (wel 50-60 cm).

De woonkamer (het voorhuis oostzijde) was nog geheel authentiek ingericht, met de brandmuur over de hele breedte een lage schouw met een antieke openhaard (rookverdrijver). Onder de schouw was een laag deurtje de mulderdeur waar je bukkend onder door moest naar de deel. Direct langs de boerderij aan de zuidzijde, liep een landbouwpad, die tussen 4 roeden hooibergen doorliep. (4 roedes kwamen meestal voor bij grote boerderijen, 2 roedes bij keuterboertjes).

Via het Hoge Eind nu aan de Hoge Einderweg 5, welke al voor de oorlog bewoond werd door de fam. Visser, kon men langs de tuinkas richting “Oude Hoge Eind” lopen. Men liep dan rond de moestuin, die toen was omlijst door een beukenhaag. Dit oude landweggetje onder de grote statige beuken door, de laan op bestaat deels nog steeds. Aan de ouderdom van de bomen te zien meer dan 100 jaar oud.

De verhoogde oude es (grasveld) met meer naar rechts de grote Amerikaanse eiken, bestaat nog steeds, uit overlevering blijkt dat deze bomen daar ook al langer dan 100 jaar moeten staan.  De looprichting naar de Voorthuizerstraatweg, want daar was toen een weggetje met verbinding naar deze straat is nog zichtbaar door de plaatsing van de bomen.

 Het gebied wat nu achter de Hoge Einderweg ligt richting de Voorthuizerstraat was dan weer korenvelden, grasland of andere gewassen.

Menig oud Puttennaar die dit gebied kent uit zijn jeugd of de overlevering ziet hier  oud Putten op zijn best! Nu rond lopend op het Hoge Eind waant men zich in lang vervlogen tijden.

 “Hooge eind 1 en het oude hooge eind werd rond 1936 aangekocht en bewoond door de fam. Visser. Een uit Rotterdam komende directeur van een verffabriek. Deze mensen waren toen al op middelbare leeftijd en hadden geen kinderen. Hooge Eind 1 was verbouwd door de vorige eigenaar, de fam. Koffieberg en in tweeën gesplitst, in een voorhuis wat nog gedeeltelijk authentiek was en een achterhuis (west) een verbouwde deel met rode plavuizen en rondom een lambrisering van boekpanelen. Ook had de fam. Visser het bosperceel naast nr. 10 gekocht en ingeplant met douglas dennen.

Volgens oude landkaarten moet de Hoge Einderweg vlak achter de boerderijen hebben gelopen. Dit is nog gedeeltelijk te zien aan de oude beuken(haag) die nabij het bakhuis stond. Deze weg liep dicht langs de boerderijen en had verbinding met het nu nog bestaand oude Kerkenpad nabij de Koekamperweg. De huidige Hoge Einderweg ligt nu aan de achterzijde van de boerderijen.

Korte historie “Nieuw Hooge Eind” of Hooge Eind 1

 Deze boerderij moet jonger zijn dan “Oud Hooge Eind”, maar wel met een achtenswaardige leeftijd. Ooit waren beide boerderijen in het bezit van de familie Doppenberg. Door vererving is het bezit steeds verder versnipperd en uiteindelijk is het bezit buiten de familie gevallen. Een afstammeling van de oorspronkelijke eigenaar, woont nu op nummer 3.

“Nieuw Hooge Eind” is vroeger bewoond geweest door de fam. Florijn, welke het hele gebied van tientallen hectaren in het bezit hadden. Door vererving hebben rechtstreekse afstammelingen nog steeds een behoorlijk grond positie in de omgeving van het Hoge Eind. O.a. het lage veld tegenover de boerderij het Hooge Eind 1. Tijdens de afgraving begin 1980 zijn hier oude contouren van vroegere bewoningen met diverse waterputten gevonden. Een gedeelte van zo.n oude putwand is gevonden door C. Doppenberg en deze is later aan de Gemeente Putten afgestaan. De overlevering zegt dat fam. Florijn de boerderij verkocht heeft aan baron Nahuis. Naar verluid heeft de baron heeft er niet zo veel plezier van gehad. Later is e.e.a. verkocht aan de fam. Koffieberg, die de boerderij verbouwde tot dubbele bewoning.

Fam. Koffieberg verkocht de boerderij aan de fam. Visser. Toen is in het voorhuis de fam. C. Doppenberg komen wonen (deze was fam. Van Doppenberg van Oud Hoge Eind). In 1976 is de boerderij verkocht aan de fam. J.Brons veearts in Putten. Dezer heeft later de boerderij verkocht aan de huidige bewoners fam. Manrho

4 Reacties »

  • Aard schreef:

    Graag meld ik dat de fam. Jansen, die vroeger aan de Hoge Einderweg gewoont hebben op de plaats waar nu het huis van Timmer staat, veel van de bomen op het Hoge Eind geplant hebbem.

  • Levi schreef:

    Dan hoop ik dat ze ook zelf nog hebben kunnen zien hoe mooi het is geworden.

  • Corine v.Nijkerk-Doppenberg schreef:

    Ik ben de dochter van C Doppenberg en geboren op het Hoge Eind en heb er dus vele jaren gewoond, het is misschien wel leuk om te vermelden dat op het oude Hoge Eind vele jaren de fam.H v Steeg heeft gewoond

  • Hans schreef:

    Leuk dat Corine de naam van fam. Van Steeg noemt. Als zij woonden aan het Hoge Eind D59, dan is dat de plek die ik probeer terug te vinden, omdat wij daar vanuit het westen van 1953-1957 onze zomervakantie hebben doorgebracht. Staat de boerderij er nog? En wat is het huidige adres?

Reageer!

Reageer onderstaand, of trackback van uw eigen website.. U kunt ook de reacties ontvangen via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

U kunt deze HTML tags gebruiken:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze website is Gravatar-enabled. U kunt uw eigen wereldwijd gebruikte G(lobally) R(ecognized) avatar verkrijgen op Gravatar.