Historie Putten
Activiteiten
Wist u dat?
Flora en fauna
Bedreigingen
Home » Featured, Historie Oude Hoge Eind

Huis te Lande

Door op 2 augustus, 2009 – 1:08 pmEén reactie

Historische beschrijving Voorthuizerstraat 170

Ongeveer rond 1938 heeft de weduwe K.T. Lammerts met haar 3 zonen zich in Putten gevestigd, op het perceel in die tijd bekend staand als wijk D, huisnr 53 C. Zij heeft dit perceel grond vermoedelijk gekocht van landbouwer J. Florijn, die verschillende landbouwgronden op ‘Het Hoge Eind’ in bezit had. Weduwe Lammerts heeft op het perceel een huis laten bouwen dat, volgens het woningregister van de gemeente Putten, in november 1938 in gebruik is genomen. De vermoedelijke bouwer van het huis is H. Kiks geweest, bouwkundige gevestigd aan de Peppelscheweg te Putten. In eerste instantie is alleen een woning gebouwd. In 1949 is daar een schuur bijgekomen, ook gebouwd door H. Kiks, en in 1952 is er een kookruimte met privaten gebouwd achter de schuur, ook door H. Kiks. Tevens is rond die tijd een stal gebouwd ten behoeve van het houden van paarden. Mevr. Lammerts noemde haar perceel Huis te Lande.

Huis-te-Lande

Karakteristieke onderdelen van Huis te Lande waren:

 • een oprijlaan van eiken bomen, enkele in stobben vorm, van zo’n 100 meter lang, nog steeds aanwezig en te zien op de foto links.
 • Een origineel glas in lood raam, nog steeds aanwezig in het huis.
 • Een moestuin voor het huis, te zien op bovenstaande foto.
 • Een boomgaard naast het huis, te zien op bovenstaande foto.

Mevr. Lammerts ontving gedurende de zomermaanden padvinders, die verbleven in het schuurtje achter haar huis. Voor deze groep padvinders is ook de kookruimte met privaten (toiletten) aangelegd achter de schuur. Hiervan is alleen de zinkput en een stenen bakoven bewaard gebleven.

In de oorlogsjaren was een stuk artillerie van de Duitsers geplaatst aan het begin van de oprijlaan naar de woning. Enige kogelgaten in de bakstenen aan de voorzijde van het huis herinneren nog aan deze periode. Toen de Duitsers van plan waren ‘Huis te Lande’ te confisqueren heeft mevr. Lammerts dit voorkomen door te stellen dat een van haar zoons (die een verstandelijke handicap had) een besmettelijke ziekte had. Hierdoor zagen de Duitsers af van confiscatie van de woning.

Na de dood van mevr. Lammerts is één zoon blijven wonen in de woning. Toen deze in 1979 overleed is het perceel in handen overgegaan van een neef van Mevr. Lammerts, de heer W. van Haaften. Deze heeft de woning enige tijd leeg laten staan. Toen in 1981 de gemeente Putten voornemens was het perceel te kopen om er een woonwagenkamp te vestigen heeft buurman Aannemersbedrijf van den Brink, om dit te voorkomen, het perceel aangekocht van W. van Haaften. Aannemersbedrijf van den Brink heeft het perceel in 1981 weer doorverkocht aan Fam. E. Veldhuizen. Echter een stuk land achter de woning heeft Aannemersbedrijf van den Brink zelf gehouden en bij het eigen perceel getrokken. Het perceel van Huis te Lande, kadastraal bekend als Sectie N nr 1822 was daarmee 80 are groot geworden.

In een taxatierapport van 3 maart 1987 door J. Van Nijhuis, makelaar te Putten werd als objectbeschrijving vermeld voor het adres Voorthuizerstraat 170 te Putten: een vrijstaand woonhuis met schuur, dubbele carport, paardenstal, ondergrond, erf, tuin en weiland. Rond dezelfde tijd is een stuk weiland, bosschage en weg, kadastraal bekend als Sectie N nr 2711, groot 1 hectare 52 aren en 88 centiaren, aangekocht door de Fam. E. Veldhuizen van de Fam. J. Florijn, landbouwer, die ook gronden in bezit hadden van het gebied ‘het Hoge Eind’. De heer Veldhuizen heeft de jarenlange traditie om aan de Voorthuizerstraat 170 paarden te houden voortgezet en verder uitgebreid met de aankoop van dit extra stuk weiland. Hij heeft ook een dressuurring met verlichting aangelegd, stukken bosschage aangeplant in de weilanden en een laan met paardenkastanjes door een van de weilanden aangelegd.

Op 1 october 1999 hebben de huidige eigenaren, Fam. Ford- Warners, de eigendom verkregen over het perceel Voorthuizerstraat 170. In 2004 is een stukje gemeentegrond, kadastraal bekend als sectie N nr 3833, groot 1 are en 17 centiaren, aangekocht en bij het terrein getrokken. De huidige eigenaren hebben de traditie om paarden te houden aan de Voorthuizerstraat 170 voortgezet. Zij hebben zich gericht op het houden van Amerikaanse paardenrassen, zoals de American Quarter Horse, Tennessee Walking Horse en de Morgan Horse. Met deze paarden is met veel succes in verschillende paardrij disciplines geshowd. o.a. internationale wedstrijden voor Morgan Horses en Tennessee Walking Horses (Europees Kampioen Veelzijdigheid 2007). Ook zijn verschillende veulens met excellente bloedlijnen hier ter wereld gekomen.

De huidige eigenaren hebben verder het terrein, met name de tuin en weilanden, een nieuw elan gegeven in landgoedstijl door middel van:

 • De aanplant van 600 rhododendrons en azalea’s op de oprijlaan,
 • De aanplant van verschillende soorten bomen. o.a. amberboom, bolcatalpa’s, olijfboom, gingko biloba,
 • De aanleg van enkele houtwallen als erfafscheiding,
 • De aanplant van 70 verschillende rozensoorten in de tuinen
 • De aanplant van verschillende fruitbomen
 • De aanplant van verschillende struiken en bloemen t.b.v. het in stand houden van vlindersoorten
 • De aanleg van een wandelpad
 • De aanleg van ‘post en rail’ eikenhouten afrastering rondom de weilanden
 • De aanleg van een tuin- en weiland sproei installatie
 • Verlichting van de wandelpaden en het erf
 • Drinkwater aanleg in de weilanden
 • Een permanente voederplaats voor vogels en eekhoorns, alsmede verschillende nestkasten voor vogels en eekhoorns.

Eén reactie »

 • m.van der hoeven schreef:

  Het is een waar genoegen om de huidige ranch te bezoeken.
  Eerst betreed je een prachtig ruim pad met geweldig veel rhododendrons, links daarvan zie je de ruime tuin al liggen!
  Het landhuis met grote leefkeuken is sfeervol aangekleed en je voelt je er al gauw thuis!
  De paardenstallen zijn van stijlvol materiaal aangelegd,de weilanden stralen rust uit en de paardenrijbak nodigt uit voor een ritje op een westernpaard.
  Deze situatie moet blijven bestaan, het huis heeft al een lange traditie en verdient deze voort te zetten.
  De huidige bewoners gaan met veel zorg om met het perceel en proberen het landelijke element in stand te houden!

Reageer!

Reageer onderstaand, of trackback van uw eigen website.. U kunt ook de reacties ontvangen via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

U kunt deze HTML tags gebruiken:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze website is Gravatar-enabled. U kunt uw eigen wereldwijd gebruikte G(lobally) R(ecognized) avatar verkrijgen op Gravatar.