Historie Putten
Activiteiten
Wist u dat?
Flora en fauna
Bedreigingen
Home » Bedreigingen, Wist u dat?

Terug van vakantie?

Door op 15 augustus, 2010 – 8:03 pmEén reactie

Oh, wat is het buitenland toch mooi; jaarlijks trekken trekken we vele Nederlanders de grens over, op zoek naar de mooiste plekjes. Massaal komen we terug met prachtige foto’s. Vroeger werden de mooiste foto’s ingeplakt in het fotoalbum, nu zetten we de foto’s op de computer. Mooie foto’s zijn een massa artikel geworden….. We leven vluchtig en snel, zonder vaak het besef wat er nu zo bijzonder is aan een bepaalde plaats en hoe het is ontstaan. De mooie foto’s lijken vanzelfsprekend. De werkelijkheid is meestal anders. Wat vandaag een schitterend gebied is kan morgen worden opgeofferd voor de ”vooruitgang”. Als een voor ons bijzonder gebied in ons favoriete vakantie gebied wordt opgeofferd kunnen we dat niet begrijpen. Thuis in Nederland veranderd het landschap bijna zonder dat we er erg in hebben. We zijn te druk met van alles en nog wat. Vaak weten we niet eens meer wat mooi is. Wie eens terug gaat in gedachte naar de jeugd, zal al snel moeten erkennen dat veel mooie gebieden nu net meer bestaan. Waar ik vroeger in de korenvelden speelde staat nu een industrieterrein. kilometers konden wij fietsen zonder massale bebouwing tegen te komen. Het lijkt dat Nederland vol gebouwd MOET worden. Nu is de definitie van mooi heel lastig, ieder heeft zo zijn eigen voorkeur. Echter wat niet moois is, is makkelijker te definiëren; natuur, of landelijk gebied wind het altijd van industriële bebouwing.

Een deel van "ons" nationale erfgoed in Putten.
Een deel van “ons” nationale erfgoed in Putten.

In dit artikel laten we foto’s zien van een heel gewoon stuk je Putten zien. Dit gebied wat direct grenst aan het industriegebied de Hoge Eng, is ongeveer 25 hectare groot, en word omsloten door de volgende wegen: Hoge Engweg, Hoge Einderweg, Koekamperweg en Halvinkhuizerweg. Binnen een paar weken kunnen zware machines zo’n gebied snel en efficiënt veranderden in bouwgrond voor fabrieken en bedrijven. Ideaal zeggen beleidsmakers, het ligt mooi tegen het dorp aan en er staan bijna geen huizen. Zo gaat dat. Iedereen is druk en voordat je het weet is er weer een bijzonder gebied verdwenen. Later zeggen we in koor: dat had nooit mogen gebeuren! Behoud van het goede en mooie wat we hebben is niet vanzelfsprekend. Wijzen naar politici is de makkelijk, moeilijker is zelf actief te zijn en je stem te laten spreken of je pen te laten schrijven. Hoe mooi iets is, valt pas op als het er niet meer is.

Vanuit de lucht het "kamer" landschap achter het bedrijventerrein de Hoge Eng.
Vanuit de lucht het “kamer” landschap achter het bedrijventerrein de Hoge Eng.

Met deze kleine fotoserie laten we het vanzelfsprekende van een nadere kant zien;
– waar vindt je dat nog, kleine vierkante kavels omringd met houtwallen?
– waar vindt je ambachtelijke boerenbedrijven direct aan de rand van het dorp volop in bedrijf in samenhang met de natuur?
– innovatie op de vierkantemeter; scharrelkippen tussen de mais velden?
– gezonde Nederlandse koeien, die genieten van het verse gras?
– mooie doorkijkjes in het landschap, je waanend in een ver land van vroeger?
– gisteren stond hier nog haver, nu wordt het land weer klaar gemaakt voor het volgende gewas,
– vooral willen we laten zien dat trots mogen zijn dat dit gebied ondanks alle verandering in de direct omgeving er nog is!

Dit alles blijft vanzelfsprekend wanneer we ons bewust zijn van het unieke landschap wat we direct rondom ons dorp aantreffen. Samen het goede behouden! Dat is de missie van ‘Mooi Putten’ Help ons ook mee het mooiste van Putten in kaart te brengen en te benoemen. Dat is de beste garantie voor het behoud er van.

Eén reactie »

Reageer!

Reageer onderstaand, of trackback van uw eigen website.. U kunt ook de reacties ontvangen via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

U kunt deze HTML tags gebruiken:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze website is Gravatar-enabled. U kunt uw eigen wereldwijd gebruikte G(lobally) R(ecognized) avatar verkrijgen op Gravatar.