Historie Putten
Activiteiten
Wist u dat?
Flora en fauna
Bedreigingen
Home » Wist u dat?

Vakmanschap is meesterschap

Door op 3 oktober, 2010 – 9:19 pmGeen reacties

Een rieten dak, het lijkt gewoon. In Putten en omgeving staan gelukkig nog vele rietgedekte boerderijen. Pas wanneer je dag in dag uit ziet wat er aan vakmanschap en werklust nodig is voor een mooi dak, dan besef je dat een rieten dak iets heel bijzonders is. Waar vroeger het riet luchtig (en daardoor tochtig) op panlatten werd vastgemaakt, wordt nu eerst het gehele dak tochtdicht beplaat en aan de buitenzijde met waterdichte isolatiefolie maximaal geïsoleerd voordat het riet op de dakplaten wordt vastgeschroefd. Een traditioneel (rieten) dak, moet dus eerst worden aangepast. Veelal is later aan de binnenzijde isolatie aangebracht om het huis comfortabeler te maken. Een traditioneel rieten dak geeft altijd veel tocht. Vroeger was men al blij wanneer het vorstvrij was in de boerderij! De stal was eigelijk het hoofddoel en had ook de grootste oppervlakte van het geheel. Het doorluchten van de stal was feitelijk noodzakelijk. Nu de bestemming van veel boerderijen zijn veranderd naar wonen is het logisch dat rietdekkers zijn gaan nadenken over verbeterde toepassingen.

Vakmanschap is meesterschap

Op het Landgoed het Hoge Eind, zijn recent de oude (woon)boerderij, de schaapskooi en de hooiberg voorzien van een nieuw rieten dak. Bij de boerderij is de oude traditionele opbouw van het dak goed te zien in de fotoserie. Beeld voor beeld laten we zien hoe de ontmanteling en wederopbouw van het dak is geschied. Door met kleinere beplating te werken worden de, door de tijd gevormde onregelmatigheden in het dak, behouden. Want de charme van een rieten dak is dat het zich mee vormt naar het gebouw. De nok blijft daardoor enigszins gebogen, het dak is niet overal 100% vlak. Dus wel een nieuw dak, maar is niets afgedaan aan het historisch geheel. Bij een oude boerderij als deze zijn de muren hier en daar niet meer recht, het gebouw heeft zich door de eeuwen (1772) heen gezet zoals het nu is. Het eindresultaat mag er dan ook zijn;
een schitterend geheel!

Vakmanschap is meesterschap: op het Hoge Eind is het dak vernieuwd in een van de meest spraakmakende regenperiodes die wij hebben meegemaakt: midden augustus tot eind september 2010. Het leek soms of er geen eind kwam aan deze gigantische regenbuien. Ondanks alle regen is het gelukt om binnen alles droog te houden! Dankzij het vakmanschap van de rietdekkers konden zij door een doordacht plan en strategisch werken in luttele seconden het dak met zeilen afdekken. In de tijd dat er niet op het dak gewerkt kon worden hebben zij het speciale draad met schroef geprepareerd. Daardoor is er geen dag verloren gegaan.
Dat van Wincoop Rietdekkers deze klus heeft geklaard mag als logisch worden opgeschreven! Waar is vandaag de dag nog een hecht team van echte vakmannen in weer en wind aan de slag? Voor wie meer wil weten, bezoekt de ‘van Wincoop’ website door hier te klikken.

Bijzonder is ook de vernieuwde hooiberg. Tijdens het afhalen van het oude riet werd duidelijk dat de houten kapconstructie verrot was. En ook daar was een vakman noodzakelijk: John Suidgeest bleek de kennis en kunde in huis te hebben om weer een traditionele hooibergkap te kunnen maken. Speciaal voor John hebben wij ook een foto van zijn constructie op deze site geplaatst.

Resumerend: vakmanschap moeten we koesteren. In algemene zin gaan we veel te snel voorbij aan al het moois dat deze mensen voor ons creëren!

Reageer!

Reageer onderstaand, of trackback van uw eigen website.. U kunt ook de reacties ontvangen via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

U kunt deze HTML tags gebruiken:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze website is Gravatar-enabled. U kunt uw eigen wereldwijd gebruikte G(lobally) R(ecognized) avatar verkrijgen op Gravatar.