Historie Putten
Activiteiten
Wist u dat?
Flora en fauna
Bedreigingen
Home » Wist u dat?

Uitbreiding Landgoed het Hoge Eind

Door op 4 januari, 2010 – 10:58 amEén reactie

Landgoed het Hoge Eind is een prachtig stuk cultuur historisch gebied in Putten dat sinds vorig jaar beschermd wordt door de rangschikking als Landgoed onder de wet natuurschoon. Dit mooie gebied, op loopafstand van het dorp, is nu al ruim 6 hectare groot doordat twee boerderijen aan de Hoge Einderweg (nummer 5 en 19) nu deel uit maken van het Landgoed.

Het oude ”Hooge Eind” is een kleine enclave die de vele veranderingen in de afgelopen honderd jaar goed heeft doorstaan. Het huidige gebied en landschap werd al in 1810 op toenmalige kaarten weergegeven: daarop kunnen we zien dat er nog steeds belangrijke landschapskenmerken aanwezig zijn. Op zich is dat uniek voor Putten, er is door de ruilverkaveling ongelooflijk veel mooi landschap verloren gegaan. Door samenvoeging van percelen kunnen oude kenmerken zoveel mogelijk worden hersteld. Ooit was het hele gebied rondom de Hoge Einderweg in één bezit. De historische boerderijen kunnen in dit opzicht dan ook broer en zus genoemd worden. De eerst gebouwde boerderij is van voor 1772 (Hoge Einderweg 19) en de tweede van 1772.

Uitbreiding Landgoed het Hooge Eind met 1.3 hectare grond.

In de zomer van 2009 is het eerste deel van het landgoed ontstaan, door samenvoeging van twee aangrenzende percelen. Door de aankoop van de gronden en opstallen van de familie Koster (ruim 1,3 hectare) komen de historische kenmerken van het oude Hooge Eind nog weer beter tot zijn recht. Er is reeds een begin gemaakt met de wandelpaden welke in de toekomst deels voor het publiek worden opengesteld. Het samenvoegen van de verschillende percelen word zorgvuldig uitgevoerd, zoveel mogelijk volgens de historische kaart informatie. Medio 2011 zal er de eerste landgoeddag worden georganiseerd om alle sympathisanten van het nieuwe landgoed in de gelegenheid te stellen met eigen ogen al het moois te aanschouwen.

Verdere uitbreidingen:

  • Wie te voet of met de fiets over de Hoge Einderweg gaat, ervaart direct de schoonheid van dit gebied. Maar de bedreigingen zijn voelbaar: tussen de coulissen van het landschap zie je oprukkende bedrijvigheid. De huidige grens van het industrieterrein de Hoge Eng zou dan ook een definitieve punt moeten worden om het gebied te beschermen. De stichting het oude hoge eind werkt dan ook aan een alles omvattend plan om de hele Hoge Einderweg een beschermde status te geven. Uitbreiding van het landgoed is dan ook een logische stap. Als alle plannen gerealiseerd zouden worden dan heeft Putten direct aan de rand van het dorp een schitterend wandel en fiets gebied, welke uniek is in haar soort. Via Google Earth kunnen geïnteresseerden de contouren van het gebied totale goed zien. De houtwallen van de percelen aan de Hoge Einderweg geven alle mogelijkheden exact aan.

Eén reactie »

  • Renger schreef:

    Jeetje wat is dat daar mooi! Liep afgelopen zondag over de Hoge Einderweg en wist echt niet dat het zo mooi is daar. Hou de boel maar op scherp, want het is de moeite waard.

Reageer!

Reageer onderstaand, of trackback van uw eigen website.. U kunt ook de reacties ontvangen via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

U kunt deze HTML tags gebruiken:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze website is Gravatar-enabled. U kunt uw eigen wereldwijd gebruikte G(lobally) R(ecognized) avatar verkrijgen op Gravatar.