Historie Putten
Activiteiten
Wist u dat?
Flora en fauna
Bedreigingen
Home » Historie Oude Hoge Eind

Herinneringen van de familie Timmer

Door op 5 augustus, 2009 – 8:30 pmGeen reacties

In 1970 zijn wij hier op Hoge Einderweg 10 komen wonen, schuin tegenover de boerderij “oud Hoge Eind”. Hoge Einderweg 19. De boerderij werd toen bewoon door de fam. Van Steeg deze waren toen al op zeer hoge leeftijd, zij woonde samen met een ongetrouwde zoon en dochter. Van Steeg van petroleum venter, maar verkocht ook gas. Ik zie mij nog gaan met ons dochtertje van ongeveer 2 jaar om gas te halen. Achter het huis tegen de achtermuur naast de grote deel deuren stond een oude tuinbank. Daar kon je opa en oma (nog in traditionele klederdracht vaak zien zitten in het middagzonnetje.

De deel was nog geheel intact, links een paardenstal en wat varkenshokken en rechts een ruwstaal over de hele lengte, voor het vee. Aan twee zijden links en rechts een hilt. De zolder was over de gehele lengte afgedekt met balkenslieten (ronde boomstammen) op 3 stuks oude gebinten. De deel liep sterk hellend naar omhoog naar het voorhuis (wel 50-60 cm). In de stal rechts stonden dan de volle en lege gasflessen. De woonkamer (het voorhuis oostzijde) was nog geheel authentiek ingericht, met de brandmuur over de hele breedte een lage schouw met een antieke openhaard (rookverdrijver). Onder de schouw was een laag deurtje de mulderdeur waar je bukkend onder door moest naar de deel. Direct langs de boerderij aan de zuidzijde, liep een landbouwpad, die tussen 4 roeden hooibergen doorliep. (4 roedes kwamen meestal voor bij grote boerderijen, 2 roedes bij keuterboertjes).

Zondag ’s middags ging ik vaak samen met mijn dochtertje een rondje wandelen.Via “nieuw Hoge Eind” wat toen bewoond werd door de fam. Visser, langs de tuinkas richting “Oude Hoge Eind”. Liep dan rond de moestuin, die toen was omlijst door een beukenhaag. Wij liepen dan over het landweggetje onder de grote statige beuken door, de laan op. Zo zag ik dat links stonden een rij hoge Spaanse aken, en rechts een oud kippenhok met stro gedekt. Op een verhoogde oude es (grasveld) met meer naar rechts de grote Amerikaanse eiken, Zo liepen wij dan richting de Voorthuizerstraatweg, want het weggetje had toen nog verbinding met de Voorthuizerstraatweg. Al verder lopend kwam je dan langs de korenvelden wat bij het “Oude Hoge Eind” behoorde. Dit was oud Putten op zijn best, waar ik menigmaal intens van heb genoten. Vooral met het wisselen van de jaargetijden, zomer-herfst-winter en lente. Met al zijn kleurschakeringen, rust en stilte, genietend van een wegspringend konijn- haas of eekhoorn en niet te vergeten de vogelenzang. Deze laatste elementen zijn nu nog volop aanwezig.

Nieuw “Hoge Eind” nr. 5 en 7. werd toen bewoond door de fam. Visser. Een uit Rotterdam komende directeur van een verffabriek. Deze mensen waren toen al op middelbare leeftijd en hadden geen kinderen. Deze fam. Had toen ook de boerderij “Oude Hoge Eind” in bezit, en verhuurde deze aan de fam. Van Steeg. “Nieuw Hoge Eind” was verbouwd door de vorige eigenaar, de fam. Koffieberg en in tweeën gesplitst, in een voorhuis wat nog gedeeltelijk authentiek was en een achterhuis (west) een verbouwde deel met rode plavuizen en rondom een lambrisering van boekpanelen. Ook had de fam. Visser het bosperceel naast nr. 10 gekocht en ingeplant met douglas dennen. Volgens oude landkaarten moet de Hoge Einderweg vlak achter de boerderijen hebben gelopen. Dit is nog gedeeltelijk te zien aan de oude beuken(haag) die nabij het bakhuis stond (nu hooiberg, zwembad). Deze weg liep dicht langs de boerderijen en had verbinding met het nu nog bestaand oude Kerkenpad nabij de Koekamperweg.

Korte historie “Nieuw Hoge Eind”

Deze boerderij moet jonger zijn dan “Oud Hoge Eind”, maar wel met een achtenswaardige leeftijd. “Nieuw Hoge Eind” is vroeger bewoond geweest door de fam. Florijn, vandaar dat het lage veld tegenover de boerderij nog steeds de fam. Florijn toebehoord. Tussen haakjes tijdens de afgraving begin 1980 zijn hier oude contouren van vroegere bewoningen met diverse waterputten gevonden. Een gedeelte van zo.n oude putwand is gevonden door C. Doppenberg en deze is later aan de Gemeente Putten afgestaan. Of de fam. Florijn de boerderij verkocht heeft aan baron Nahuis is niet bekend. Maar de baron heeft er niet zo veel plezier van gehad. Heeft deze later verkocht aan de fam. Koffieberg, die de boerderij verbouwde tot dubbele bewoning. Fam. Koffieberg verkocht de boerderij aan de fam. Visser. Toen is in het voorhuis de fam. C. Doppenberg komen wonen (deze was fam. Van Doppenberg van Oud Hoge Eind). In 1976 is de boerderij verkocht aan de fam. J.Brons veearts in Putten. Dezer heeft later de boerderij verkocht aan de huidige bewoners fam. Manrho

“Het Hooge Huis 1”

“Hooge Huis”

door: Dhr. E.Timmer

Reageer!

Reageer onderstaand, of trackback van uw eigen website.. U kunt ook de reacties ontvangen via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

U kunt deze HTML tags gebruiken:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze website is Gravatar-enabled. U kunt uw eigen wereldwijd gebruikte G(lobally) R(ecognized) avatar verkrijgen op Gravatar.